Premier League vs Serie A

I varje litet fotbollsintresserat hörn diskuteras det ofta vilken liga som är bäst och svaret blir i 9 fall av 10 detsamma: Premier League är den bästa ligan. Jag kan inte säga emot då PL har 3 lag (ManU, Chelsea, Pool) som de senaste åren varit fantastiskt bra, framförallt i CL. MEN, ser man på PL & Serie As 16 övriga lag så anser jag att Serie A håller högre klass. Senast det gick 2 engelska lag till kvartsfinal under samma säsong i Uefacupen (de "sämre" lagens turnering) var 99/00 då Leeds (!) och Arsenal avancerade. 

Så här har det sett ut de 5 sista säsongerna:
08/09 - 1 lag från Serie A till kvartsfinal, 1 lag från PL till kvartsfinal
07/08 - 1 lag från Serie A till semifinal, inget från PL till kvartsfinal
06/07 - Inget lag från Serie A till kvartsfinal, 1 lag från PL till kvartsfinal
05/06 - Inget lag från Serie A till kvartsfinal, 1 lag från PL till final
04/05 - 1 lag från Serie A till semifinal, 1 lag från PL till kvartsfinal

Om man ger Kvartsfinal 1p, Semifinal 2p och Final 3p så hamnar Serie A på 5 poäng och PL på 6 poäng. Jämnt! 05/06 då Middlesbrough kom till final hamnade man på 14:e plats i ligan, allt krut på cupen med andra ord.

Detta är förmodligen inte världens bästa metod om man vill avgöra vilken liga som har bäst "dåliga" lag men ändå lite intressant. Man kan förmodligen diskutera detta fram och tillbaka i timmar men jag tror inte man kommer komma fram till något vettigt. Sammanfattningen är att lagen under toppskiktet är jämna i PL & Serie A. Lite kuriosainfo är att Tottenham & Man City (som båda deltog i Uefacupen i år) spenderade 3,3 miljarder SKR på spelarköp inför årets säsong. City tog sig till kvarten...



Varför är Premier League den bästa ligan? Nedan jämförs ligorna i siffror sett utifrån de 4 stora lagen.
PL: ManU,Chelsea, Pool, Arsenal  -  Serie A: Milan, Inter, Juve, Roma

Köpbudget (08/09):
PL: 2079 miljoner SKR
Serie A: 1995 miljoner SKR
Kommentar: Nästan ingen skillnad alls, alla storlagen spenderar mycket pengar på spelarköp. Pool värst med 792 och Chelsea (för en gångs skull) lugnast med 241.

Att PL har enorma TV-avtal är väl ingen hemlighet, en enkel anledning till varför de går så bra för PL-lagen är helt enkelt TV-avtalen. Eller....?
TV-avtal (08/09):
PL: 4373 miljoner SKR
Serie A: 4840 miljoner SKR
Kommentar: De italienska topplagen får tillsammans in nära en halv miljard mer från TV-avtalen än PL-lagen. Anledningen till detta är att i Serie A får topplagen nästan hela kakan för sig själva samtidigt som de sämre knappt får någonting. I PL delas hälften av alla pengar på alla lagen, 25% baseras på ligaplacering och resterande 25% på hur mycket man syns i rutan. Totalt drar PL in lite mer än 10 miljarder, Serie A knappt 5. Ändå lyckas inte PLs Uefacuplag bättre, kanske på grund av de ofta sinnessjuka transfersummorna som finns i PL, man köper och säljer spelare till varandra för alldeles för stora summor. Att då Serie A inte lyckas bättre som shoppar för lika mycket kan bero på att man värvar dåligt (Ronaldinho, Quaresma, Mancini) eller kanske är det för att Serie As bästa lag (Inter) helt saknar vinnarmentalitet i Europa, samtidigt som Milan & Juve inte hämtat sig från Calciopoliskandalen ännu.

Matchintäkter (biljetter & annan försäljning 08/09):
PL: 151 miljoner SKR per match (2869 på en hel säsong) 
Serie A:  41 miljoner SKR per match (779 på en hel säsong)
Kommentar: Här skiljer det enormt, PL har världens modernaste arenor och Serie A har motsatsen. Man U och Arsenal drar in 48 miljoner var per match samtidigt som Inter och Milan drar in futtiga 13 resp. 12.

Publiksnitt PL 1998/2008: 30586/38975
Publiksnitt Serie A 1998/2008: 31160/23180


Man kan grovt säga att Serie As medicin är att ta tag i arenafrågan. På 10 år har Serie A tappat 25% samtidigt som PL ökat 25%. I Serie A står man upp, eldar med bengaliska eldar och kastar in mopeder på planen. I PL sitter man ner i sin helt äkta och officiella matchtröja och hejar fram sitt lag. Spontaniteten är försvunnen i PL, men man har just nu världens bästa liga eftersom att man valt bort de fansen som Serie A omedvetet "satsar" på: Ungdomar och arbetare.  Jag tror att Serie A kommer komma grymt starka till höstens CL-spel, Milan & Juve har fått återhämta sig ytterligare en säsong efter skandalen, Inter har en tränare med vinnare intatuerat i pannan och i den nya Europacupen kan Genoa ta hem det.

******

PL har ett bättre toppskikt nu, men tar Serie A tag i arenorna kommer man krypa närmre enligt "experterna", men jag tror inte helt på det. Med de lagen Milan, Inter, Juve har ska man MINST ha ett lag i semifinal i CL varje år. Och det kommer de ha 09/10, tro mig. Alla topplagen (ex. Roma) har svinrika ägare i ryggen och de shoppar ju för lika mycket som PL-lagen. Den stora anledningen är att PL har influerats av alla nyförvärv från andra länder som kommit dit med teknik  och ett "spela-bollen-på-backen" tänkt, samtidigt som nyförvärven har anpassat detta till det höga tempot som alltid kännetecknat PL. En gyllene kombination. Alla storhetsperioder går över och PLs nyss påbörjade tror jag inte blir långvarig. Dock tror jag att ManU vinner imorgon, Barcelona är ett fantastiskt lag men ManU har i år varit en maskin som har krossat det mesta i sin väg.

******

Danskarna säger att de "kan" Zlatan Ibrahimovic. Ha ha ha. Jag tror inte de sa samma sak om Michael Laudrup förr i tiden. Lagerbäck la också en go kommentar om Zlatans påstådda Interflytt då det ryktas att Zlatan vill till en "större" klubb. "-Finns det större klubbar än Inter?" frågade Lagerbäck reportern. Mitt svar är ja, men det finns större klubbar än Real Madrid också. Och Barcelona.

******

Ricardo Quaresma ser ut att hamna i Genoa nästa säsong, synd. Jag hade verkligen velat se honom på San Siro igen. Hoppas han blommar ut i Genoa och kommer tillbaka 2010/2011 (han blir nu delägd av Genoa & Inter).

******

Jermaine Beckford tackade idag NEJ till ett nytt kontrakt med Leeds, han försvinner förmodligen i sommar. Otroligt tungt men ändå väntat. Hur ersätter man en gubbe som gör 27 mål? Suck.



Ekonomisk fakta och inspiration är från det eminenta fotbollsmagasinet FourFourTwo. Magiskt magasin.

Kommentarer
Postat av: Matai

Du får ursäkta men vad kom du fram till egentligen?



Rent spontant undrar jag om du beräknat pundets

relativa styrka gentemot euron.

Jag trodde Chelsea bevisat att man inte kan vinna trofeéer på regelbunden basis enbart med pengar



Ähh förresten jag fatta ingenting.

Jag väntar på ett klargörande i frågan för

oss mindre intelligenta.

2009-05-26 @ 23:21:02
Postat av: Anonym

"PL har ett bättre toppskikt nu, men tar Serie A tag i arenorna kommer man krypa närmre enligt "experterna", men jag tror inte helt på det. Med de lagen Milan, Inter, Juve har ska man MINST ha ett lag i semifinal i CL varje år. Och det kommer de ha 09/10, tro mig. Alla topplagen (ex. Roma) har svinrika ägare i ryggen och de shoppar ju för lika mycket som PL-lagen. Den stora anledningen är att PL har influerats av alla nyförvärv från andra länder som kommit dit med teknik och ett "spela-bollen-på-backen" tänkt, samtidigt som nyförvärven har anpassat detta till det höga tempot som alltid kännetecknat PL. En gyllene kombination. Alla storhetsperioder går över och PLs nyss påbörjade tror jag inte blir långvarig."



"Sammanfattningen är att lagen under toppskiktet är jämna i PL & Serie A."

2009-05-27 @ 06:45:12
Postat av: Riijkard

Man får väl dra sina egna slutsatser litegrand. Jag tycker det var jäkligt kul att läsa!!!

2009-05-27 @ 08:11:43
Postat av: Anonym

Håller med, riktigt intressant och rolig läsning. Har tagit av plasten av mina fem senaste magasin av FourFourTwo. Kanske är dags snart...



Att PL har nästan dubbelt så högt publiksnitt som Serie A hade jag ingen aning om...

2009-05-27 @ 08:34:12
Postat av: Joel

Det var jag som skrev inlägget innan...

2009-05-27 @ 15:23:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0